Tråd:
Snälla jag behöver tips till goda julköttbullar !

Inlägg

@cassiopeya

Inte långt kvar till julafton nu! Fler tips på goda köttbullar? :D

@livdrom

Skrivet av morenius4 den 17 dec 2010

Du har fått många bra råd. Men en kryddning, som ingen tagit upp, är spiskummin! Jag tycker att spiskummin och vitlök i köttbullar, gjorda på nöt + lamm, eller enbart nötkött, är underbart gott. Den enda ytterligare kryddan du behöver är salt och svartpeppar. Och att låta skorpmjölet svälla i grädde, samt att även ha i ett ägg, är bra för konsistensen, dvs gör den lättare att forma samt den håller ihop bättre när den steks. Lycka till!

Där sa du nått väldigt viktigt. För det första vitlöken glömde jag. Ett måste i synnerhet om man lagar köttbullar av lamm. Och spiskummin är ju även den en utomordentlig köttbullekrydda. Och nu när jag verkligen tänker så det knakar så vill jag lägga till koriander, antingen frön men främst finhackad färsk...sååå gott..(koriander är en ganska stark ört med en lite speciell smak så det finns en chans att köttbullarna blir oätliga om man inte är vän med smaken.)

Och salt och peppar efter smak. Viktigt...

@morenius4

Du har fått många bra råd. Men en kryddning, som ingen tagit upp, är spiskummin! Jag tycker att spiskummin och vitlök i köttbullar, gjorda på nöt + lamm, eller enbart nötkött, är underbart gott. Den enda ytterligare kryddan du behöver är salt och svartpeppar. Och att låta skorpmjölet svälla i grädde, samt att även ha i ett ägg, är bra för konsistensen, dvs gör den lättare att forma samt den håller ihop bättre när den steks. Lycka till!

@amika

Jag brukar göra mina köttbullar på blandfärs och så har jag i ett ägg och lite bröd som jag låtit dra i lite grädde. Sen har jag i olika kryddor och så nu till jul har jag i kryddpeppar i hälften av smeten och finhackad ansjovis i den andra. Sen rullar jag dem och steker dem i riktigt smör. Mums! :)

@livdrom

Så ska jag tillägga att i mina köttbullar använder jag aldrig annat än färs, lök och kryddor. En liten skvätt vatten, ett par msk, brukar jag ha i för att få färsen smidig. Det som jag läst mig till är att det viktigaste är att arbeta färsen smidig, det är då det håller ihop bäst och då behöver man inte ha i brödsmulor och annat för att hålla ihop det hela.

@livdrom

Riktigt goda köttbullar får du när du gör dem på hälften nöt hälften lammfärs eller bara lammfärs. Och så kryddorna. Ingefära, kanel, kardemumma och nejlika. Perfekt goda. Jag har gjort indiska köttbullar i tomatsås under flera jular. Supergott. Till 500g färs har du 1-2 tsk av vardera krydda. Du kan röra ut kryddorna i ett par msk vatten och sen hälla kryddblandningen över färsen och sen knåda in den ordentligt för hand. Ska du ha lök i färsen så stek den hackade löken lätt i lite olja. Det gör att löken skrumpnar och bullarna behåller konsistensen då bättre.
Rulla bullarna med våta händer (ha en bunke med vatten där du kan doppa händerna mellan varven).
En tomatsås med julkryddorna ovan och lite chili blir supergott. Du kokar ihop tomatsåsen och sen lägger du i bullarna direkt i såsen så förblir de runda och fina och drar i sig av såsen i sig själva och blir saftiga. Om du inte vill äta bullarna med tomatsås så koka dem i vatten/buljon och stek dem sedan. Då behåller de konsistensen.

@vetebullen

Här kommer mitt recept som jag precis har gjort dubbelsats av och fryst in (Y)
Du kan grädda dom i ugn också så går det snabbare och blir mindre fett.
175-200 grader mitt i ugnen och 1/2 timme brukar bli bra.
Lycka till!

Köttbullar med julsting

@mattjejen

För många år sen gjorde jag köttbullar med pepparkakskryddor å äntligen har jag hittat ett recept som jag tror på... Det luktade juligt å gott när jag stekte dom. för att inte tala om hur goda köttbullarna va... Så i år ska jag göra dom igen :)

Julköttbullar med pepparkakskryddor

Tid: 40 minuter
Portioner 4 portioner, ca 40 st

Ingredienser:

* 0,75 dl havregryn
* 1 msk potatismjöl
* 1 dl vatten
* 0,5 dl grädde
* 1 tsk salt
* 1 tsk malen svartpeppar
* 1 tsk malen kanel
* 1 tsk malen ingefära
* 0,5 tsk malda nejlikor
* 1 st ägg
* 500 g blandfärs
o eller nötfärs

Gör så här:

1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå och dra 10 min.
2. Under tiden, tillsätt salt, svartpeppar, kanel, ingfära, nejlikor och ägg. Rör ihop allt med en sked.
3. Tillsätt köttfärsen och blanda till en jämn smet med en sked.
4. Rulla runda köttbullar antingen med händerna eller använd två matskedar.
5. Stek köttbullarna, ca 20 st åt gången, i en stekpanna ca 10 minuter på medelhög värme. Man kan om man vill ha lite högre värme först och sedan sänka värmen så att köttbullarna inte blir brända på ytan men väl genomstekta.
6. Skaka stekpannan då och då så att köttbullarna får en rund stekyta.

@mathanna

Håller helt med nedan TOPPEN!
Du kommer att lyckas med din "köttisar"!

Lycka till
MatHanna

Skrivet av soccermum den 17 nov 2010

Om du kokar de råa köttbullarna i buljong innan du steker dem så blir de inte bara goda-de blir lika runda som när du släpper ned dem i buljongen!
Dessutom tycker jag det går snabbare såhär.. När köttbullarna är färdiga flyter de upp till ytan och då tar man upp dem med hålslev och steker dem snabbt för fin färg/stekyta :)

Ang kryddning så gillar ju en del att tillsätta kryddpeppar till jul, andra kryddar smöret de steker i med just kryddpeppar.. Andra föredrar "vanlig" kryddning.

Man kan riva eller mixa löken så slipper man lökbitar i..

En del steker sin lök tillsammans med lite kalvfond eller en nypa köttbuljong innan de blandar ned det i färssmeten.

Personligen gillar jag köttbullar på vilt- eller nötfärs bäst medan andra tycker blandfärs blir godast..

Jag gör alltid mina köttbullar på vatten, ströbröd och ägg samt lite kalvfond men andra använder grädde eller mjölk, havregryn eller potatismjöl så det är ju lite vad man själv tycker.

Du får nog helt enkelt testa dej fram med kryddningen och steka några provomgångar innan jul för att hitta det ultimata för just dej :P

Lycka till och hoppas tipset om kokningen iaf hjälpte dej med runda-köttbullar-problemet även om jag var väldigt vag ang kryddningen då det är så personligt vad man gillar eller inte..

@bumbis

Ang. epice rich. Den jag använder kan nog kallas fyra kryddor för i den är det, 1del kryddpeppar, 1 del muskotnöt,1/2 del vitpeppar och 1/2 del nejlika. Tipset kom från kocken Pelle Johansson.

@grillkryddan

Tack snälla ni för alla bra tips !!!
Får jag inte till bra köttbullar i år så får jag väl aldrig det.
Önska att jag kunde skicka er varsin köttbuller så ni får godkänna.
Återkommer med resultat senare.
Tänk vad mina mobbare ska bli förvånade i år {laugh}

@cassiopeya

Senap ska jag prova nästa gång! Verkar vara en hit (Y) ;)