7-timmars lammstek på ben

Jag älskar lamm....du som inte älskar lamm...prova det här...

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 Scan lammstek med ben - ca 2.5 kg
  • 5 morötter ca 500 g
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 dl vitt vin
  • 5 dl köttbuljong
  • 2 dl svarta oliver
  • 1 kruka timjan
  • 2 msk Maizena
  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120°C.
  2. Om du har en mindre gryta som inte rymmer hela steken, dela den då i två delar. Skär genom leden så får du en mindre och en större stekbit.
  3. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bryn köttet i smör i grytan.
  4. Skala morötter lök och vitlök. Skär den gula löken i stora klyftor. Häll vin och buljong i grytan. Lägg i grönsaker, oliver och timjankvistar. Sätt lock på grytan, ställ in i nedre delen av ugnen och låt stå i 7 timmar.
  5. Ta ut grytan ur ugnen. Lyft upp lammsteken och lägg den på ett serveringsfat med smörpapper över.
  6. Lyft upp och skär morötterna i mindre bitar. Lägg över på serveringsfatet.
  7. Koka ihop buljongen utan lock tills ca 8 dl återstår.
  8. Ta upp och släng timjanstjälkarna.
  9. Red av såsen med Maizena utrört i lite vatten.
  10. Häll såsen över köttet och grönsakerna.
  11. Strö hackad persilja och flingsalt över steken.
  12. Servera med kokt potatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept