Ägg Cocotte

Till desa behöver du portionsformar!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 150 g färskrökt lax
  • 4 msk finhackad dill
  • 4-6 msk vispgrädde
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • smör till formarna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa laxen, skär bort skinnet och plocka bort så mycket ben som möjligt. Skär laxköttet i strimlor. Hacka dillen. Blanda lax och dill. Smörj 4 eldfästa portionsformar. Fördela lax- och dillblandningen i botten på formarna. Knäck äggen ett och ett i en kopp för att vara säker på att äggen är färska och att gulan förblir hel. Häll försiktigt över ett ägg ivarje form. Lägg 1-1 1/2 msk vispgrädde ovanpå varje ägg. Grädda formarna i vattenbad i ugnen ca 10 minuter eller tills äggvitan just stelnat men gulan förtfarade är lös. Garnera cocotterna med dill och servera genast. Variationer Ägg i cocotte kan varieras på många olika sätt. Byt ut laxen och dillen och bottna formarna med t ex: Skivade smörfrästa champinjoner Avrunna sparrisknoppar Ett par ansjovisfiléer och 1 tsk mjukstekt lök 1 msk muskotkryddad smörfräst hel spenat 1 msk svampstuvning

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@ros

Laxlyx med guldkorn

De små tärningarna av laxpudding passar perfekt på buffébordet – de vackra romkornen ger en lite lyxigare känsla