Älggryta med kokos och vanilj

Ja, det låter lite mystiskt med vanilj i älggrytan, men himmelska dofter spred sig i köket, och smaken var helt fantastisk.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg älgkött, skuret i 1½-2 cm stora bitar
  • 2 msk smör
  • 1-2 chilifrukter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 cm skalad ingefära
  • 2 vaniljstänger
  • 8 dl kokosmjölk
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk maizenaredning för ljusa såser
  • 2 msk limejuice
  • Salt

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i en kastrull, en kastrull som även går att sätta i ugn. När köttet är nästan färdigbrynt, tillsätt den grovhackade vitlöken och chilin. Häll över kokosmjölken.
  2. Skrapa ur vaniljen ur vaniljstängerna och spar den till smaksättning av såsen. Låt stängerna koka med i grytan. Riv ingefäran och tillsätt den. Sätt in i ugn ca 1-1 1/2 timme i 150º.
  3. Ta upp köttet. Fiska upp vaniljstängerna.
  4. Koka ihop såsen något. Mixa såsen med smöret och vaniljfröna, häll tillbaka i grytan. Red av med maizenaredningen. Smaka av med limejuice och salt.
  5. Häll såsen över det varma köttet. Servera gärna med ris.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@vinklubben

Beer can burgers!!

Varianter på det här receptet har blivit internet klassiker men med älgfärs blir det en extra dimension. Älgfärs kan bli torr och blandas ofta…

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr