Älgrulader

Ruladern görs med fördel dagen före servering. Glöm inta att ta ur tandpetarna.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g ytterlår av älg
  • 50 g späck
  • 2 saltgurkor
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 persiljekvistar
  • tandpetare
  • Sås:
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 3/4 tsk timjan
  • Ev salt
  • Ev peppar
  • Tillbehör:
  • Potatismos
  • Rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i tunna skivor (det går lättast om fryst kött halvtinas). Banka ut det mellan pastfolie. Sär späck i tärningar och saltgurka i 1 cm tjocka stavar, skala och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg.
  2. Salta och peppra köttet med hälften av kryddorna, fördela späck, gurka, lök och persilja på köttskivorna. Rulla ihop till rulader och fäst med tandpetare.
  3. Salta och peppra med resten av kryddorna runt om och bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg dem varefter i en ugnssäker gryta.
  4. Sås: Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och selleri i små tärningar. Fräs hacket i smör på svag värme några minuter. Strö över mjöl och häll på vin och lite vatten. Koka upp och häll över ruladerna tillsammans med resten av vattnet, kalvfon, tomatpuré, lagerblad och timjan.
  5. Låt grytan koka upp och ställ den att koka i ugnen ca 1 timme eller tills ruladerna känns möra. Sila såsen och koka ihop den till 4 dl smaka av med salt och peppar. Servera den med ruladerna, potatispuré och rårörda lingon.

Kommentarer

Hej! Tyckte att en bild piffar upp receptet och här är en från Allt om Mat.

Liknande recept

@jan-q

Leilas godaste revbensspjäll

Revbenspjäll som är saftiga, smakrika och alldeles underbart goda på julbordet. Revbensspjällen kokas först mjälla och sedan glaseras de i ugnen. Att förkoka revbensspjäll…

@masseborglund

Grillmarinad Mazzola

En grillmarinad använder man för att möra och smaksätta kött. Den här speciella marinaden påminner mycket om den marinad man använder på affärerna där…