Älgstek

En supergod älgstek med en sås som är helt gudomlig.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 kg älgstek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palstenacka
  • 100 g rotselleri
  • 1 dl rött vin
  • 5 dl viltbuljong (tärning + vatten)
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 timjankvistar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 msk maizena majsstärkelse redning för mörka såser
  • olja till stekning
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Bryn köttet runt om i olja i en medelstor stekgryta tills den har fått fin färg. Lyft upp köttet på ett fat.
  2. Skala lök, morot, palsternacka och rotselleri och dela i mindre bitar. Bryn grönsakerna i olja i stekgrytan.
  3. Lägg tillbaka köttet och häll i vinet. Koka upp igen och skumma av ytan.
  4. Sänk värmen och lägg i kryddorna och sätt på locket. Låt köttet sjuda på svag värme tills innetempraturen är ca 70 grader (ca 45 minuter per kilo).
  5. Lyft upp köttet. Sila av stekskyn i en kastrull. Koka ihop skyn tills det är ca 3 dl kvar. Tillsätt grädde och red med maizena. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera steken med sås kokt potatis, gele eller rårörda bär och lättkokta gönsaker. t ex morot och brocolli.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept