Ärtsoppa med rimmat fläsk

Klassiker.... Gott och lättlagat. Gör gärna dubbelt sats och lägg i frysen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g torkade gula ärter
  • Vatten
  • 1 gul lök
  • 250 g magert rimmat fläskkött i bit
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 tsk timjan eller mejram
  • 1 lagerblad
  • Ev salt
  • Till servering:
  • Valfri senap

Gör så här

  1. Skölj ärterna och lägg dem i en bunke.
  2. Häll på så mycket vatten att det täcker.
  3. Ställ svalt ca 12 tim.
  4. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten.
  5. Låt dem rinna av.
  6. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta.
  7. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad.
  8. Häll på 2 liter vatten.
  9. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1tim. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor.
  10. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock.
  11. Smaka av med mer timjan eller mejram och ev salt.
  12. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan.
  13. Servera med senap.

Kommentarer

En äkta och god klassiker. Kokade och åt igår, med senap och mejram. Mums!

Liknande recept