”Blöt” curry med biff

Här mixas de färska smaksättarna till en blöt curry. Köttet får en härlig smak. Andra köttslag går också bra, speciellt segare vilt. Servera med basmatiris, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1,2 kg grytkött som högrev eller vilt
  • Blöt curry:
  • 3 gula lökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 20 g färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 20 g färsk galangal
  • 20 g färsk gurkmeja
  • ½ dl tamarindjuice eller 1 msk pasta
  • Vidare:
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1½ dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten (kan behövas mer)
  • 2 tsk salt, 2 msk socker och 5 msk citronsaft

Gör så här

  1. Skala och klyfta löken. Skala vitlök, ingefära och galangal. Skär lök, ingefära, galangal i bitar. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  2. Fräs blöt curry i olja i en tjockbottnad gryta cirka fem minuter under omrörning. Skär under tiden kött i små bitar (cirka 2x2 cm).Tillsätt lite i taget tillsammans med koriander, curryblad och kokosmjölk. Koka på medelvärme och sporadisk omrörning i cirka två timmar, gärna längre. Fettet ska ha skurit sig till ytan. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept