Boeuf Bourguignon

Avnjut denna köttgrytornas Rolls Royce med ett medelfylligt eller fylligt rödvin.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g benfritt nötkött (rostbiff, innanlår, högrev eller märgpipa)
  • 1-2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl (medel)fylligt rött vin
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2 msk kalvfond
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 12 klyftor schalottenlök (eller hela smålökar)
  • 200 g små färska champinjoner
  • 1 pkt bacon
  • 1/2 knippa slätbladig persilja

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i munsbitar, ett par centimeter i kubik. Hetta upp en stekpanna med lite av smöret i taget. Bryn köttbitarna i omgångar på dryg medelvärme till fin färg. Lägg över i en stekgryta efter hand. Skölj ur stekpannan efter varje omgång, annars blir köttet lätt sotflagigt.
  2. Strö mjölet över köttet i stekgrytan, rör om och tillsätt pressad vitlök, salt, peppar, örtkryddorna och tomatpurén, rör om ordentligt. Späd med vin, vatten, fond och soja, rör om igen och koka upp. Sjud på svag värme under lock, drygt en timme tar rostbiff, någon halvtimme till för de mera grovtrådiga styckningsdelarna.
  3. Skala löken under tiden, ansa svampen. Klipp bacon i strimlor tvärsöver bunten. Bryn baconet i stekpannan på medelvärme, skilj strimlorna åt med gaffel och ta upp att rinna av på hushållspapper. Bryn löken och svampen var för sig i baconfettet. Låt lök, champinjoner och bacon puttra med i grytan de sista 10 minuterna.
  4. Klipp persilja över och servera med kokt mjölig potatis, brytbröd, pasta, eller kanske couscous. Sallad med vinägrett är godast att servera som förrätt, dressingen skär sig lätt mot vinsåsen.

Kommentarer

jättegott, mums mums :)
Den här grytan är en riktig fram poängare. Baconen gav en härlig sälta. Henrik
Tack, snälla, för detta helt underbara recept:-) Har inte hittat något recept på fransk köttgryta som riktigt motsvarar mina förväntningar, förrän nu..... Full pott från mig och hela min familj! Cecilia
Ingen smaksenastion men helt ok.
Mmmmm, så gott :)
God gryta, tyckte dock att den blev för salt.
Mycket gott! Gjorde grytan igår, och den fick dra över natten med avslut idag. Adderade några italienska korvar också. Rött Roodeberg till. Receptet sparat!
Oj det här var en höjdare! Tack!!!
Det var roligt att höra. Tack så mycket.
Det var ett tag sen men bättre sent än aldrig. Detta var gott, jättegott 5 poäng o tack.

Liknande recept

@zeta

Gazpacho

Kall tomatsoppa, lika god till lunch som till förrätt. Enkel att göra och lätt att förbereda, låt den gärna stå i kylen över natten,…