Boller i seller

I Danmark heter de stora, platta och brunstekta köttbullarna frikadeller men när de kokas i en sås - som våra frikadeller - heter de boller.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Ca 550 g rotselleri
  • 3/4 citron
  • 1 l vatten
  • 1 msk salt per liter vatten
  • Frikadeller:
  • 1 dl mjölk
  • 1 litet ägg
  • 3/4 dl ströbröd
  • 200 g kalvfärs
  • 300 g fläskfärs
  • 1/4 finhackad gul lök
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Sås:
  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • Ca 5 dl kokspad från sellerin
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 2 msk hackad persilja till servering

Gör så här

  1. Skala sellerin och skär den i 1 cm tjock stavar. Koka upp vatten med salt och citronskivor och koka selleristavarna knappt mjuka ca 5 min. Låt dem rinna av och spara kokspadet.
  2. Frikadeller: Vispa ihop mjölk och ägg och rör ut ströbrödet i det. Låt svälla 5 min. Blanda det väl med färs, lök, salt och peppar.
  3. Koka upp kokspadet från sellerin. Forma färsen till ganska stora bullar, gärna med en matsked, Sjud dem 8-10 min tills de är genomkokta. Ta upp dem med en hålslev.
  4. Sås: Sila spadet och häll ca 5 dl i en såskastrull och koka upp. Knåda ihop smör och mjöl till en kula som vispas ner i det sjudande spadet tillsammans med grädde. Sjud såsen 4-5 min. Rör ut äggulan med 3-4 msk av såsen och vispa ner i den färdiga såsen.
  5. Lägg i frikadeller och selleri och låt allt bli genomhett. Strö över hackad persilja och servera med kokt ris eller kokt potatis

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…