Colombiansk fläskfilégryta

Jag har mina rötter i Colombia och nu kan jag som colombian-svensk bara jubla över att jag äntligen har hittat ett recept på colombiansk mat! Denna gryta gör sig bäst som ett långkok, jag lät min stå och puttra i lite drygt 1 timme och det vart hur gott som helst! Till serverade jag "Doftande Vitlöks- och Persiljebröd" (ett recept som jag har lagt upp här på Matklubben) och dessa två recept gjorde sig riktigt bra ihop! Receptet räcker till 4-6 personer.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 tsk chilipulver
  • 250 g färska champinjoner
  • 1 gul lök
  • 3 msk färsk persilja
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl köttbuljong
  • 3 dl rött vin
  • Ca 10 droppar Collorit (kan uteslutas, detta är enbart för färgens skull)

Gör så här

  1. Ta bort senor och fett från fläskfilén och skär den i lagom stora och tjocka grytbitar.
  2. Ansa och finhacka löken. Dela champinjonerna på mitten. Finhacka persiljan.
  3. Smält smöret i en stekpanna eller kastrull och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme.
  4. Krydda med saltet, svartpepparn och chilipulvret.
  5. Tillsätt löken, champinjonerna och persiljan. Fräs under omrörning.
  6. Sänk värmen och tillsätt grädden, crème fraichen, köttbuljongen. Rör om och avsluta med att tillsätta vinet. Smaka av.
  7. Tillsätt eventuellt colloriten för att ge grytan en fin brun färg. Vill man ha en gryta med mer färg än de 10 dropparna som jag skrev att man kan droppa ner, droppa ner mer. Det påverkar inte smaken, utan ger bara fin färg. Smaken är ju olika.
  8. Låt grytan stå och sjuda under lock. Ju längre grytan får stå desto godare och rikligare smak blir det. Rör om då och då.
  9. Klart!

Kommentarer

Och det kan du fortsätta jubla över för det här receptet var jättegott! Klar 5:a! Jag uteslöt Collorit då jag tyckte den redan hade en sådan fin färg, som vin använde jag mig av en Ripasso, det blev superbra :)

Liknande recept