Crauti alla tirolese (Mild surkål på tyrolsk vis)

Crauti på italienska, choucrout på franska, sauerkraut på tyska, alla tre gränsar till tyrolen, den italienska är den mildaste varianten. En väldigt god vän till mig, bjöd på den för länge sedan, jag är annars livrädd för surkål, men denna varianten är jätte god. Den kan omvända många.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 vitkål, ca 1 kg
  • 2 lökar delade och skurna i skivor
  • 1 äpple, skalad och i småbitar
  • 3-4 msk smör
  • 1 kg benfri rimmad fläsklägg
  • 5-9 kryddpepparkorn
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • Salt
  • Peppar
  • 200 g rökt sidfläsk i tjocka skivor
  • 300 g salsiccia korv, hela
  • 1-2 dl äppelcidervinäger
  • 1 buljongtärning valfri
  • 2-3 dl vitt vin
  • 5 torkade enbär
  • 2-3 lagerblad
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • Salt
  • Ev. 2-3 dl kokspad från läggen

Gör så här

  1. Börja med att koka fläsklägget med morot, kryddpeppar, lagerblad, salt och peppar, i ca 1-1½ timme.
  2. Ta upp köttet och skär i mindre bitar, lägg tillbaka i spadet, låt köttet svalna i spadet.
  3. Sila lite av spadet, för att använda till att späda kålen med.
  4. Hyvla kålen eller skär den väldigt fint, lägg den i en
  5. stor kastrull, så att den får plats, lägg även i löken
  6. och äpplebitarna, blanda. Sätt på spisen, inte för
  7. stark värme, låt kålen, löken och äpplet bli mjukt,
  8. men inte ta färg.
  9. När kålen har sjunkt ihop, lägger man i resten av
  10. ingredienserna, låt det koka upp och sänk värmen
  11. sen, så den bara småkokar, tills kålen och fläsket,
  12. är riktigt mjuk ca 1½-2 timmar, smaka av.
  13. Rör om ett par gånger, så att det inte kokar torrt,
  14. späd då med lite av läggspadet, dom sista 20 min,
  15. lägger man i köttet från läggen. Smaka av, om manvill ha mer syra, häller man i mer vitt vin, eller om det fattas något annat.
  16. Serveras med ett gott nybakat bröd och två till tre,
  17. olika sorters senap, eller ev kokta potatis till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…