Enbärsgravad lax med örtcrème

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg lax, helst mellanbit
  • 7,5 cl strösocker
  • 7,5 cl salt
  • 20 st vitpepparkorn
  • 1 dl enbär krossade
  • Sås:
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl Noilly Prat vermouth
  • 3 st finhackade schalottenlökar
  • 1 morot i små tärningar
  • Salt
  • vitpeppar
  • 250 g färsk spenat
  • smör
  • salt
  • vitpeppar ,
  • /2 knippe klippt gräslök
  • Några blad mynta

Gör så här

  1. Filéa fisken, låt skinnet sitta kvar och tag bort alla ben. Blanda socker, salt och peppar och gnid in filéerna. Lägg laxen i en form med krossade enbär under, mellan filéerna och över. Täck formen och låt den stå kallt i 2 dygn. Vänd fisken några gånger under tiden.Sås: Blanda buljong, grädde, Noilly Prat, schalottenlök och morotstärningar i en kastrull. Låt koka ihop tills ca hälften återstår. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll såsen varm. Fräs spenaten hastigt i smör, salta och peppra. Fördela spenaten på fyra tallrikar. Lägg på laxskivor och strö gräslök runt om. Häll såsen över gräslöken och garnera med mynta.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@hubbs

Jack Daniels bbq-sås

En mycket god och snabblagad sås som även passar som glaze till grillat. Serveras kall till nöt, fläsk, kyckling eller lax.

@lennali

Jack Daniels glaze

En söt, thaiinspererad glaze som serveras till både grillat kött, lax och kyckling. Den är söt men man serverar en klick Créme Fraiche (bryter…