Engelsk köttfärslåda

En god och praktisk rätt med allt i ett.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Köttfärssås:
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 5-6 marinerade och soltorkade tomater
  • 1/2 tsk oregano
  • 1/2 tsk basilika
  • Ev 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk Worcestersås eller HP-sås
  • Potatismos:
  • ca 8 medelstora potatisar
  • 1 msk matfett
  • 1 ½ dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Gratinering:
  • Uppvispat ägg

Gör så här

  1. Ugn 200º.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och dela sönder köttet med en trägaffel. Stek under omrörning tills köttet har fått fin färg.
  3. Hacka tomaterna och rör ner dem i pannan tillsammans med salt, peppar, krossade tomater, Worcestersås eller HP-sås och lite av marinaden som de soltorkade tomaterna har legat i. Låt såsen puttra ca 10 minuter. Smaka av med oregano, basilika och eventuellt pressad vitlök.
  4. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Kasta bort vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa dem, gärna med el-visp. Späd med mjölken, lite i taget, till lagom konsistens. Rör ner matfettet och smaka av med salt och peppar.
  5. Bottna en smord eldfast form med köttfärssåsen och klicka över potatismoset. Platta till ytan med hjälp av en gaffel.
  6. Pensla potatismoset med uppvispat ägg och gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills allt har fin färg och är genomvarmt. Bjud en sallad till.
  7. Tips!
  8. Får du mat över så är gratäng bra lunchmat som är lätt att ta med sig.

Kommentarer

Medelstora vadå? 8st?
Toppen recept, Tack!
Tack för en mycket god gratäng.

Liknande recept