FISK OCH SKALDJUR i apelsinsås

Receptet är för 4 personer och är lite "pyssligt" men gott och lyxigt. En paradrätt som jag ofta använde på 70-talet. Då det var vanligt att laga "sjötunga". Man var så duktig med att skriva ner allt, då när man lagade något nytt och hittade på. Tur var väl det.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 st sjötungsfilér (eller bergtunga)
  • 4 st laxskivor
  • 4 st gösfilér
  • 1 kokt hummer (om man vill och har råd)
  • 8 st pilgrimsmusslor
  • 4 st havskräftor eller 20 st räkor
  • 250 gr blå musslor (kokta eller från burk)
  • SÅS:
  • ½ liter fiskbuljong
  • 2 dl tjock grädde
  • 1½ dl vitt vin
  • koncentrerad apelsinjuice (efter smak)
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • TILLBEHÖR:
  • Rosépeppar
  • sockerärtor
  • broccoli.

Gör så här

  1. Se till att få fisken filéad och klar i butiken.
  2. 1. Ångkoka fisken lätt. Efter ca 3 minuter lägg i blå musslor, pilgrimsmusslorna och havskräftor. Koka ytterligare i 2 minuter.
  3. Om räkor används skall dessa koka med bara ca ½ minut. Salta lätt
  4. 2. Komponera allt vackert på varma tallrikar.
  5. 3. Häll samman fiskbuljongen,vinet och grädden och reducera till hälften. Smaksätt med apelsinjuicen. Häll såsen på tallrikarna utan att dölja fisk- och skaldjursbitarna.
  6. 4. Garnera med roeépeppar och sockerärtor eller broccoli.
  7. Servera med kokt potatsis eller pressad potatis, även ris fungerar.
  8. Smaklig måltid!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr