Fjärilskotlett med sherrysås

En festrätt som går bra att förbereda. Laxen serveras på grönsaksbädd.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 fjärilsstyckade laxfiléer á 150 g
  • 1 tsk salt
  • Peppar
  • Grönsaksbädd:
  • 1 gul paprika
  • 1 liten fänkål
  • 1 purjolök
  • 1 bit rotselleri, ca 50 g
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering:
  • Ca 16 räkor
  • 4 tsk stenbitsrom eller löjrom
  • Färsk timjan
  • Sherrysås:
  • 1 dl halvsöt sherry
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 2 dl creme fraiche
  • Hackad dill

Gör så här

  1. Ugn 225º.
  2. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och strimla purjolök och fänkål. Skala och strimla rotsellerin. Fräs grönsakerna i lite matfett tills de mjuknar utan att få färg. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg grönsakerna i en smord eldfast form. Krydda laxfjärilarna med salt och peppar. Lägg dem ovanpå grönsakerna. Stek dem mitt i ugnen ca 6-10 minuter, beroende på laxskivornas tjocklek.
  4. Koka upp vinet till såsen tillsammans med buljong och vatten. Låt det koka samman till cirka hälften. Tillsätt creme fraichen och låt såsen koka i ytterligare några minuter. Smaka av och rör ner finhackad dill.
  5. Skala räkorna och värm dem försiktigt i 1 msk smör och 2 msk vatten, de får inte koka. Garnera laxfjärilarna med räkor, rom och timjan. Bjud fisken tillsammans med sås och kokt potatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept