Flötgröt med kokt röding

Det här är Härjedalens nationalrätt nr:1 Fick den serverad hos min mormor som barn och jag älskade den!!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Flötgröt:
  • 6 dl grädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • Fisken:
  • ca 1 kg hel fisk
  • 1 - 1 1/2 msk salt
  • 1 liten gul lök
  • 1 bit purjolök
  • persilje- eller dillstjälkar
  • citronskiva

Gör så här

  1. Flötgröten:
  2. Koka grädden på svag värme c:a 5 min. Vispa ned mjölet försiktigt, litet i taget. Vispa gröten slät tills den släpper från kanterna. Salta Späd ev. med 1/2 dl vatten.
  3. Fisken:
  4. Kokt Röding/Öring
  5. Fisken kan kokas hel eller delad beroende på hur stor gryta man har. Koka upp vattnet, beräkna ca 2 liter till en 3-4 litersgryta. Tillsätt saltet. Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna. Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet har blivit vitt och ogenomskinligt även intill ryggbenet är fisken färdig. Den bör då genast tas upp, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i smak och konsistens.
  6. Koktider:
  7. Tjockleken på en hel fisk mäts över ryggen på tjockaste stället.
  8. Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min
  9. Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min
  10. Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min
  11. Serveras till:
  12. Kokt potatis, flötgröt, kanel och socker.
  13. Fler av mina recept finns på min blog:
  14. http://cayennesrecept.blogspot.com/

Kommentarer

Detta är fantastiskt gott! Är från Särna, vi kallar det Rômgröt

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…