Fond – Oxe (mörk)

Ett alternativ till buljongtärning och dessutom utan tillsatsämnen...

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 kg oxben i små bitar (5–6 cm)
  • 3 morötter i stora bitar
  • 1 purjolök i stora bitar
  • 1 palsternacka
  • 1 persiljerot
  • 1/4 rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 dl tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 4 hela vitpepparkorn

Gör så här

  1. Skala alla grönsakerna och skölj dem noga i rent vatten.
  2. Bryn benen i ugnen, 1–2 timmar i 175 °C.
  3. Bryn grönsakerna antingen i en stor gryta eller tillsammans med benen i ugnen den sista halvtimmen.
  4. Fräs tomatpurén en kort stund tillsammans med grönsakerna.
  5. Lägg benen i grytan och häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker benen.
  6. Låt koka i 12–16 timmar.
  7. Skumma fonden (ta bort fett och skum) med jämna mellanrum.
  8. Det är viktigt att fonden kokar på svag värme.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…