Gratinerad lax med potatis

Allt i en form är alltid praktiskt! Denna rätt har massor av svenska smaker och smakar helt ljuvligt med både färsk och rökt lax.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 700 g potatis av fast sort
  • 300 g laxfilé
  • 150 g kallrökt lax
  • 5 cm purjolök
  • ½ gul lök
  • 125 g färsk spenat
  • Olivolja till stekning
  • ½ dl finhackad dill
  • ½ dl hackad persilja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Servering:
  • Skirat smör
  • Citronklyftor
  • Grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen ca 10 minuter i lättsaltat vatten, den ska inte vara genomkokt. Häll bort vattnet och låt potatisen kallna.
  3. Skiva under tiden laxen, purjolöken och löken. Fräs spenaten lätt i olivolja tillsammans med purjolök och lök. När spenaten mjuknat, lägg i finhackad dill och hackad persilja. Skala och skiva potatisen.
  4. Varva sedan alla ingredienser i en form. Avsluta med potatis och lax på toppen. Koka upp grädde och mjölk. Häll blandningen över formen. Salta och peppra. Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  5. Servera gratängen nygräddad med skirat smör, citronklyftor och en grönsallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept