Grekisk färslimpa

Köttfärslimpa av älgfärs kryddad med bl a fetaost och svarta oliver. Till detta serveras förstås en tsatsiki samt klyftpotatis.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 5 msk ströbröd
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 500 g älgfärs
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 100 g fetaost
  • Tsatsiki:
  • 1/2 gurka (ca 200 g)
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk pressad citron
  • Tillbehör:
  • ugnsstekt klyftpotatis

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 200°. Blanda vispgrädde, ägg och ströbröd i en bunke. Tillsätt salt och peppar och blanda ner älgfärsen.
  2. 2. Stek löken i smör i en stekpanna ca 2 min utan att löken tar färg. Den ska bara mjukna. Låt den svalna lite och blanda sedan ner den i färsen.
  3. 3. Strimla oliverna och fintärna fetaosten. Blanda med färsen och lägg i en väl smord form. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Du kan steka klyftpotatis samtidigt i lämplig form som får plats bredvid färsformen - om du inte har två ugnar förstås. Låt helst älgfärslimpan vila 5-10 min innan den skärs upp.
  4. 4. Skala och riv gurkan grovt och blanda med salt i ett durkslag. Låt stå ca 15 min så att vattnet dras ur. Pressa med handen ut så mycket vatten som möjligt. Blanda med yoghurt och rör ner pressad vitlök samt citron. Låt stå kallt till servering.
  5. 5. Stjälp upp älgfärslimpan och servera den varm i skivor tillsammans med klyftpotatis och kall tsatsiki.

Kommentarer

Jättegod!!!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…