Grillad gös med tabbouleh, vitlöksyoghurt och sötsur fänkål

Grillat när det är som bäst – färsk fisk med massor med godsaker till. Börja med att laga tillbehören och grilla fisken precis innan ni ska äta. Gösen - 3.5 poäng portionen Fräsch fänkål smakar härligt till grillad fisk. - 0.5 poäng portionen Rostad vitlök ger en mjuk, härlig smak.- 2.5 poäng portionen Korngrynstabbouleh - Smakrik, örtig och härligt tuggig! 3 poäng portionen Totalt 9.5 poäng (viktväktare) för allt per portion

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 gösfiléer, fjällade med skinnet kvar (à ca 150 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Rostad vitlöksyoghurt:
  • 2 färska vitlökar
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm nymalen vitpeppar
  • Korngrynstabbouleh:
  • 4 1/2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 1/2 dl korngryn
  • 3 tomater
  • 2 krukor bladpersilja
  • 1 kruka dill
  • 1/2 citron, juice och skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Sötsur fänkålssallad:
  • 1 fänkål
  • 4 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 kruka dill

Gör så här

  1. Gösen; börja grilla på skinnsidan i 2 min, vänd och grilla ytterligare 1 minut på köttsidan. Salta och peppra.
  2. Rostad vitlöksyoghurt; sätt ugnen på 200°.
  3. Halvera vitlökarna, ringla över olja, rosta dem mjuka i ugn 20–25 min. Låt vitlöken svalna och pressa ut köttet med fingrarna. Blanda med yoghurt med stavmixer eller gaffel. Salta och peppra.
  4. Korngrynstabbouleh; koka upp vattnet med buljongtärningen. Tillsätt korngrynen och koka enligt anvisning på förpackningen. Häll av buljongen och skölj korngrynen i kallt vatten.
  5. Kvarta tomaterna, skär bort kärnhuset och hacka tomatköttet. Strimla persilja, hacka dill.
  6. Skrubba citronen väl i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa juicen. Blanda grynen med övriga ingredienser.
  7. Sötsur fänkålssallad ; skär fänkålen tunt, gärna med mandolin. Blanda med citron, socker, salt och peppar. Blanda ner plockad dill vid servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@ullac

Fisksoppe-gryta

Detta är ett mellanting mellan fiskgryta och soppa. Äts i djupa tillrikar. Man kan byta ut grönsakerna, man behöver ju inte alls ha både…