Hare med kastanjepuré

Byt ut nötköttet och bjud istället på vilt! Det möra harköttet i en mustig gräddsås utsöndrar ljuva dofter och som pricken över i:et serverar du små läckra krustader med fransk kastanjepuré till. Får du tag i hare så testa det här. Jag gjorde det för några år sen och det smakade helt gudomligt!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 hare, ca 2 kg
  • 1 harlever (själv hoppade jag över den)
  • 2 gula lökar
  • 3 msk smör eller margarin
  • 3-4 dl rött vin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3-4 dl tjock grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • ½-1 tsk socker
  • 2 tsk soja
  • Kastanjepuré:
  • 1 burk kastanjepuré
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1½ dl tjock grädde
  • 2-3 krm salt
  • 1 tsk basilika
  • 8 krustader

Gör så här

  1. Skölj haren och levern. Stycka haren så att det blir minst 6-8 lår- och ryggbitar. Skala och skär löken i tunna klyftor.
  2. Bryn köttbitar och lever runt om i matfett i en stor stekpanna. Lägg över de brynta bitarna i en gryta. Bryn löken och lägg över också den i grytan.
  3. Vispa ur stekpannan med 1 dl vin och häll skyn i grytan. Tillsätt sedan resten av vinet, salt, peppar och grädde. Sjud haren under lock på svag värme, ca 1½ timme.
  4. Ta upp köttet. Rör ut vetemjölet med ½ dl vatten, häll det i grytan och låt såsen koka upp under omrörning i 3 minuter. Tillsätt socker och soya och smaka av.
  5. Sila såsen, häll tillbaka den i grytan och tillsätt köttet. Värm försiktigt.
  6. Värm kastanjepurén med matfett, grädde, salt och basilika. Vispa allt kraftigt så att purén blir slät. Fördela purén i värmda krustader strax innan serveringen.
  7. Servera med råstekt potatis, kastanjepuré, gröna bönor, gelé och syltlök.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr