Hasselnötsfalafel med sesamsås

Goda falafel med hasselnötter i smeten. Serveras med en smakrik sesamsås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 dl kikärter, okokta
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk spiskummin
  • ½ kruka persilja
  • Saft från ½ citron
  • Salt
  • Chili- eller cayennepeppar
  • 2 msk sesam- eller olivolja
  • Sesamfrön
  • Sesamsås:
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl sesamolja
  • Saft från 1 citron eller 2 limefrukter
  • 1 msk honung
  • Salt
  • Chili- eller cayennepeppar
  • Servering:
  • Kokt ris eller annat gryn

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna och hasselnötterna 12-24 timmar.
  2. Sätt ugnen på ca 40 grader.
  3. Häll av vattnet och mixa med vitlök, spiskummin, persilja, citron, salt, chilipeppar och olja. Rulla smeten till bollar som rullas i sesamfrön. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 12 timmar.
  4. Sås:
  5. Mixa sesamfröna fint. Blanda dem med sesamolja, citron- eller limesaft, honung, salt och chili- eller cayennepeppar.
  6. Servera falafelbollarna med kokt ris eller annat gryn och sesamsåsen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept