Indisk risrätt med räkor

En currykryddad gratäng med ris och räkor, som har indiska anor, föreslår vi som en delikat liten vickningsrätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Salt
  • 3 dl vatten
  • 1½ dl långkorningt ris
  • 2 ägg
  • 2 burkar räkor (á ca 100 g)
  • Smör eller margarin till formen
  • 1 dl riven ost, t ex Emmentaler
  • Till currystuvningen:
  • 100 g färska champinjoner
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 tsk curry
  • 3 msk hackad lök
  • 2 msk hackat äpple
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl kaffegrädde
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Gott att servera till:
  • Ugnsvärmde kuvertbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnenpå 250 gr.
  2. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i riset. Låt det koka under lock på svag värme, ca 20 min.
  3. Hårdkoka äggen 8-10 min. Spola dem kalla. Skala dem och skär dem i klyftor.
  4. Låt räkorna rinna av.
  5. Ansa champinjonerna och hacka dem fint.
  6. Smält matfettet till stuvningen i en tjorkbottnad kastrull tillsammans med curryn. Fräs löken däri några minuter och tillsätt äppelhacket.
  7. Pudra mjöl över och häll i mjölk och grädde under omrörning.
  8. Smaka av med kryddor. Blanda ner champinjonerna.
  9. Smörj en ugnsäker form med matfett och lägg det kokta riset som en bädd över botten. Lägg äggklyftor och räkor över riset. Häll stuvningen över och strö på osten.
  10. Gratinera i 250 gr ugnsvärme ca 5 min eller tills ytan fått fin färg.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr