Kålpudding á la vego

Kålpudding är precis som kåldolmar fast i en förenklad men lika god version. Här är grunden mustiga linser och rotfrukter. Glutenfri, äggfri och laktosfri.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ½ litet kålhuvud
  • 1 msk olja
  • 1 msk tamari
  • 1 msk ljus sirap
  • 2-3 dl vatten
  • Salt
  • 1/4 rotselleri, strimlad/tärnad
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 3 stora champinjoner, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 6 dl buljong eller vatten
  • 2½ dl linser, t ex 1½ dl gröna linser och 1 dl belugalinser
  • 1 msk tamari
  • ½ dl psylliumhusk
  • ½ tsk kryddpeppar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Servering:
  • Kokt potatis
  • Brunsås
  • Lingonsylt
  • Ättiksgurka eller pressgurka

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kålen tunt, lägg i en kastrull och fräs i lite olja tills den börjar mjukna och bli glansig. Tillsätt tamari, sirap och vatten. Koka under lock i 1 timme. Smaka av med salt. Är där sky kvar i botten är den perfekt att spara och använda till såskoket.
  3. Fräs rotselleri, lök och svamp i lite olja tills det har mjuknat och börjar få färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt buljong, linser, tamari och kryddor.
  4. Koka under lock tills linserna är mjuka. Konsistensen på färsen ska nu vara som en linsfärssås. Tillsätt mer vatten och färsen är torr. Rör ner psylliumhusket lite i taget under omrörning. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt.
  5. Häll färsen i en ugnsfast form och toppa med kålen. Baka i ugnen i ca 30 minuter eller tills kålen har fått fin färg.
  6. Servera gärna kålpuddingen med kokt potatis, brunsås, lingonsylt, ättiksgurka eller pressgurka.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept