Kalvjärpar med kantarellsås

En mycket omtyckt maträtt bland släkt och vänner. Det här är grundreceptet, men jag byter ut färsen mot blandfärs och det vita brödet mot ströbröd. Kryddan epice riche ( fyra kryddor) hittar jag inte längre, så jag använder i stället Santa Marias Five Peppers.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 9 hg mager kalvfärs
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 3 dl kaffegrädde
  • 1 gul lök
  • 2 ½ tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 5 krm Epice Riche
  • 1 msk olja
  • Kantarellsås:
  • 200 g kantareller från burk
  • 3 msk smör
  • 3 msk finhackad gul lök
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl kaffegrädde
  • 1 dl kantarellspad
  • 1 msk kinesisk soja
  • ½ - 1 tsk salt
  • Tillbehör:
  • Kokt potatis och pressgurka

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort kanterna på brödet och låt det svälla i grädden.
  3. Riv löken fint på rivjärn. Blanda samtliga ingredienser till färsen och forma järparna i handen med hjälp av en matsked, som doppas i varmt vatten emellanåt.
  4. Lägg järparna tätt i en väl smord ugnssäker form, pensla dem lätt på ytan med oljan. Grädda järparna i ugnen ca 30 minuter.
  5. Gör under tiden kantarellsåsen.
  6. Hacka kantarellerna grovt ( spara 1 dl spad). Fräs löken och kantarellerna i smöret. Krydda med svartpeppar.
  7. Pudra över mjölet, blanda väl. Späd med grädden och kantarellspadet i omgångar under uppkok och ständig vispning, smaksätt med epice riche, salt och soja.
  8. Låt såsen koka minst 5 minuter.
  9. När järparna är färdiga silas skyn från järparna i såsen. Vispa om.
  10. Slå såsen över järparna och servera med kokt potatis och pressgurka.

Kommentarer

Jag brukar bryna järparna i stekpannan först och sedan låta dem steka färdigt i ugnen. Blir mer färg på dem och de är lika goda. victea
Tack för receptet på Epice Riche ska prova det. MVH victea
Ingredienser Wretmans Épice Riche: 1 del mald muskot 2 delar mald vitpeppar 1 del mald kryddpeppar 1 del mald kryddnejlika Blanda allt i en skål. Förvara i kryddburk.

Liknande recept