Karamelliserat sidfläsk – szechuan

Har man varit i Kina, så älskar man oftast maten - oavsett om den är söt, syrlig och stark från de södra delarna eller mildare och mustig från de norra delarna. Det här är min version av en kantonesisk rätt - karamelliserat sidfläsk i en söt-stark sås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g sidfläsk i bit
  • 1 röd chili
  • 7 klyftor vitlök
  • 1 msk hel szechuanpeppar
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 tsk torkade chiliflingor eller 2 hela röd chili (torkade)
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2½ msk risvinsvinäger (går att byta ut mot 2 msk 12% ättika)
  • 5 msk rapsolja
  • 2 msk soja
  • 5 torkade aprikoser, katrinplommon eller persikor
  • Koriander till garnering
  • Salt, valfritt
  • Jasminris för 4 personer
  • Koriander (garnering)

Gör så här

  1. Följ anvisningarna på förpackningen för att koka riset. När riset står på spisen, gör följande moment:
  2. Finhacka chilin och ingefäran, lägg åt sidan
  3. Finhacka vitlöken (alt använd vitlökspress.), lägg åt sidan
  4. Krossa szechuanpepparen och stjärnanisen i en mortel, lägg åt sidan. Grovtärna sidfläsket och blanda med den krossade Szechuanpepparn, stjärnanisen och de torkade chiliflingorna. Lägg åt sidan.
  5. Bryn fläsktärningarna i omgångar i olja, lägg åt sidan vartefter fläsket blir brynt.
  6. Lägg tillbaks allt det tärnade och brynta fläsket i grytan. Häll vatten, risvinäger och socker i grytan.
  7. Tillsätt den finhackade chilin, vitlöken, ingefäran, kanelstången, den torkade frukten och sojan. Rör om och låt koka på svag värme under lock i cirka 25 minuter tills vätskan har reducerats till en tredjedel.
  8. Smaka av och salta vid behov.
  9. Servera med det kokta jasminriset, garnera med koriandern

Kommentarer

Hur kan man skriva 1 dl strösocker, jag gick på det utan att tänka och fy fan så illa det smakade. inga andra smaker kom ju fram!
Otroligt gott! Tack för smakupplevelsen!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…