Katalansk oxgryta med kokta rödbetor

Receptet är från Raymond Olivers kokbok Le Cuisine från 1967 men är omarbetat av mig.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g oxfilé
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 glas rött vin
  • Salt
  • Peppar
  • 2 gula lökar
  • 4 morötter
  • 1 dl oxfond
  • Olja
  • Smör
  • 4 bakpotatisar
  • 1 krus timjan
  • 1 krus persilja
  • 4 stora rödbetor

Gör så här

  1. Putsa och skär upp köttet i 2 cm tjocka skivor. skala och skiva morötter och skiva potatisen
  2. Fräs köttet i olja och smör. klicka i tomatpuré och fräs vidare .häll i fonden och vinet låt det puttra i 20 min.
  3. Knyt ihop timjan och persilja till ett knyte. Skala löken men behåll den hel. Lägg i knytet och löken i grytan ös i de skivade morötterna och potatisen. Salta peppra och på med lock och låt det puttra i 40 min. Lyft ur kryddkvisten innan servering.
  4. Över till rödbetorna.
  5. Skär av blasten en cm upp på blasten och lägg i dem i en stor kastrull med lättsaltat vatten. Låt rödbetorna koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora - mindre rödbetor kokar mjuka på ca 40 minuter. Stick med en provsticka eller kniv för att känna om de är mjuka och klara. Rödbetorna ska vara mjuka och i konsistens som fast kokt potatis.
  6. Skala dem med kallt vatten, vrid loss skalet och skölj av dem i vattnet i grytan, ta en skalkniv och skär bort fästet för stjälken. Rödbetorna efterhand i en skål klicka på smör.
  7. Servera köttgrytan tillsammans med rödbetorna och njut.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…