Lågtemperaturstekt oxfilé, persilja och potatis

En riktig passlig nyårsmiddag eller varför inte trettonaftonsmiddag... I denna rätt går en hel del att förbereda.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g hängmörad oxfilé, putsad
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • Persiljemix:
  • 1 dl rivet vitt bröd
  • 20 g riven parmesan
  • 2 dl bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 4 st smålökar
  • 1 bit spetskål
  • Kallpressad rapsolja
  • 1 dl rostade valnötter, grovhackade
  • 800 g små potatisar, skrubbade
  • 5 st vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • 100 g Boltjärn blå el. någon Roquefort

Gör så här

  1. Putsa filén från hinnor.
  2. Salta och peppra oxfilén, bryn hastigt runt om i en panna.
  3. Lägg i en ugnsform, sätt digitaltermometern mitt i kärnan.
  4. Ställ in i ugnen på 90 grader, låt gå tills kärntemperaturen är 58 grader.
  5. Persiljemix:
  6. Mixa bröd, parmesan, persilja och vitlök fint och grönt, salta och peppra.
  7. När oxfilén är färdigstekt:
  8. Låt oxfilén vila 15-20 min, pensla den sedan i olivolja och rulla i persiljemixet.
  9. Skär upp oxfilén i önskade skivor.
  10. Skala grönsakerna och koka dom mjuka i välsaltat vatten.
  11. Vänd runt grönsakerna i rapsolja och valnötter.
  12. Smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Förbered detta och värm på vid servering.
  14. Rosta potatisen i ugn 175 grader med vitlöksklyftor, olivolja, salt och peppar.
  15. Förbered detta och värm på vid servering.
  16. Smula osten över den varma potatisen och vänd runt.
  17. Servera en god grönsallad till denna rätt.
  18. Smaklig spis!

Kommentarer

helt underbart gott

Liknande recept