Lammkefta med tomatsallad och rosmarinpotatis

Kefta är ett annat ord för köttbullar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g lammfärs eller blandfärs
  • 1 mild röd spansk pepparfrukt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Potatis:
  • 8-10 potatisar av fast sort (800 g)
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • Sallad:
  • 4 tomater
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 kruka koriander
  • Rivet skal från 1 citron
  • Saft från 1/4 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 1½ krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Potatis: Sätt ugnen på 200 grader gärna med varmluft. Borsta potatisen i vatten och skär den i breda klyftor. Finhacka rosmarinen. Blanda potatisen med rosmarin, olivolja och salt. Lägg potatisen på en långpanna.
  2. Tillaga potatisen mitt i ugnen i 25-30 min.
  3. Lammkefta: Skölj, kärna ur och finhacka pepparfrukten. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka rosmarinen. Blanda färsen med pepparfrukt, vitlök, rosmarin, olivolja, spiskummin, salt och peppar. forma färsen med lätt fuktade händer, till stora bollar. Lägg bollarna på en vattensköljd skärbräda.
  4. Stek köttbullarna runt om i olivoljan i en stekpanna ca 10 min på medelvärme.
  5. Sallad: skär tomaterna i 4 klyftor vardera. Skör bort kärnhusen och skär tomaterna i tunna klyftor. Skölj gurkan och skär den i 4 stavar på längden. Skär bort kärnonrna och skär gurkan i 2-3 cm sneda bitar. Skala och grovhacka rödlöken. Hacka korianden. Blanda alla ingredienserna till salladen.
  6. Servera lammkeftan med tomatsallad och rosmarinpotatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept