Lammstek på potatisbädd (variant)

I långpanna eller stort ugnssäkert fat kan man laga hela middagen på en gång. Bonniers kokbok.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg lammkött av t. ex. lårstek eller fransyska
  • 10 potatisar
  • 3-4 gula lökar
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk vitpeppar malen
  • 1 tsk rosmarin stött
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk kinesisk soja

Gör så här

  1. Skala och skiva potatis och lök, ½ -1 cm tjocka och varva allt längs kanterna på ett smort ugnssäkert fat. Krydda med en del av saltet och nymalen vitpeppar. Blanda resten av saltet med vitpeppar och rosmarin och gnid in köttet med detta. Lägg steken mitt på fatet och stick ev in en köttermometer, (se till att inte komma intill ben).
  2. Pensla potatis och kött med smält smör blandat med krossad vitlök och soja. Stek i 175 grader ugnsvärme ca 1 1/4 tim eller till köttet har 70 graders temperatur. Pensla gärna med vitlökssmöret någon gång under stekningen.
  3. Anm. Jag har mycket mer smör, ca 50g och mer soja ca ½ dl. Ofta sätter jag in köttet i ugnen 20-30 min i ugnen innan jag "stuvar" potatis och lök runt om, om köttet inte har rumstemp.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept