Lammstek provencale med rostad färskpotatis och gräddig sås

Bara så underbart gott!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1-1½ kg lammstek gärna benfri
  • 25-50 gr smör (rumstempererat)
  • 1 vitlök (färsk) eller 3-4 vitlöksklyftor
  • ½ dl timjan finhackad
  • 1 dl rött vin
  • flingsalt
  • vitpeppar
  • Sås:
  • Skyn från lammet
  • ½ dl vatten
  • 1 dl creme fraiché
  • 3 dl grädde
  • 2 msk soya
  • 1 msk strösocker
  • Potatis:
  • 1 kg färskpotatis
  • 3 msk olivolja
  • Timjan finhackad
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • Flingsalt
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den.
  2. Blanda rumsvarmt smör med finhackad vitlök, timjan, salt och peppar.
  3. Gnid in hela lammsteken med smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti.
  4. Lägg steken på en plåt och sätt in i kylen ett par timmar så köttet får dra åt sig av smör och kryddor.
  5. Häll på vinet på plåten och sätt i en köttermometer i tjockaste delen, stek lammsteken i ugnen 150 grader i 1-1½ timme, för rosa kött låt termometern gå till 65 grader, och för genomstekt till 70-75 grader. Ös gärna steken att par gånger när den står i ugnen.
  6. Medans steken står i ugnen förbereder du potatisen genom att skrubba den så den är ren men inte utan skal. Dela i jämna bitar, halvor eller på fyra. Låt potatisen ligga i kallt vatten tills steken är klar. När steken är färdig tar du ut den och ökar värmen i ugnen till 225 grader, låt potatisen rinna av i ett durkslag medans ugnen blir varm.
  7. Häll upp potatisen på en plåt och ringla över olivolja, flingsalt, peppar, timjan och ev finhackad vitlök. Blanda runt allt med händerna och stek i mitten i ugnen i 20-30 min. vänd potatisen då och då så de inte bränner fast.
  8. När du satt in potatisen låter du lammsteken ligga på en skärbräda eller fat och "vila sig saftig och mör", samtidigt vispar du ur stekskyn med lite vatten och häller i en kastrull häll i de övriga ingredienserna till såsen och låt småputtra 5-10 min tills såsen börjar tjockna, smaka ev av med salt och peppar.
  9. När potatisen är nästan färdig skär du upp lammsteken.
  10. Servera gärna med en grekisk sallad till.
  11. Smaklig måltid!

Kommentarer

Det blir en femma igen. Men sockret kan man gärna skippa i såsen tycker jag :-)
Jättegott! En klar 5:a från mig!!!
Supergott! Serverades till påskmiddag ifjol och det blir en repris i år :-)
Smart att gnida in steken med kryddor blandar i smör. Tyvärr glömde jag var jag hittade receptet, så jag mortlar vitlök och kryddor och blandade med smält smör. Missade oxå att de skulle vara vin i grytan, men steken blev makalöst god, och jag rörde ihop skyn med lite grädde och en skvätt viltfond, blev jättegott men potgratäng;) nästa gång ska jag prova hela receptet nu när jag hittat igen det;)
Fantastiskt gott!!! Högsta betyg av hela familjen :-)
vrålgott! Tack!!!
Jättegott! Rekomenderas
Tack - verkligen gott - alla tyckte det var fantastiskt!
Åt den nu i påsk & kan inte säga annat än SUPERB! SÅ mör och vilken sås! Lät den gå till 60 grader + 20 min i folie. Hade citrontimjan i landet som jag tog. Min son ville ha potatisgratin till, så det blev det, men jag ska pröva att göra potatisen en annan gång. Säker också jättegod.
Klockrent lammrecept, vilken sås. Lammet smälter i munnen. Barnen älskade det också. Framför allt enkelt att laga!!!!!
5 poäng utan tvekan. En helt underbar lammstek. Lätt att tillaga och och god att äta. Blandade färsk timjan och vitlök i potatisen, Smakade gott med vanlig sallad, tomater och avokado och vinägrettsås
Hej och tack för godaste lamm jag har smakat. 1000 x 5 p. Fantastisk både lätt att göra och SÅÅÅ SUPERGOD. jag tog ut steken vid 60 grader, och efter den vilat i folien var den knappt rosa, men mör så den smalt på tungan. Det enda jag gjorde skillnad i receptet var att byta timjan mot rosmarin, jag gillar inte timjan.
Mmmmmm! Kan jag säga mer! Dock bytte jag så jag köpte olika örter i frysdisken och tog samma mängd som timjan. Såsen kunde jag inte ha soya i pga allergi, det gick lika bra med lite dijonsenap. Detta ska göras fler gånger+++++++++++bästa lammstek jag ätit och gjort!
Det var jättegott.:) Jag använde färsk rosmarin och torkad timjan (fick inte tag på färsk) till kryddsmöret. Steken blev underbart saftig, potatisen, såsen och salladen tillsammans gjorde det till en underbar påskmiddag.
Lamm, se vad ordet slutar på, mmmmmmm. 5p, Lennart.
Det häringa receptet var inte helt fel på Valentindagen. Hela familjen ropade KANON... Mången tack...
Så underbart gott det här var. Verkligen en fullpoängare. Det jag inte gjorde som dig var att jag skalade min potatis. Annars så har jag gjort precis som du..
Jätte gott, underbar sås och lammet var mört och fint och potatisen kanon. Uppskattades av alla, speciellt dottern som inte är Bäbä säger hon. ( hon tog 3 portioner) *Ler* Tack för ett kanon recept! Kram Maya
Kan bara säga underbart gott! Tack för eett härligt recept och en underbar middag!

Liknande recept