Långkok i ugnen

Kan göras i en gryta som tål hög värme om inte så funkar det lika bra med ett ugns säkert fat med höga kanter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g nötkött i bitar
  • 2 morötter
  • 1 1/2 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 75 g sockerärtor (kan uteslutas)
  • 75 g champinjoner eller andra svampar (trattkantareller är kanon!)
  • 125 g bacon
  • 3 dl vatten (eller buljong)
  • 1 dl mjölk
  • 1 buljongtärning eller flytande (om buljong inte användas)
  • Salt
  • Socker
  • Peppar
  • 1-5 msk soya till att färga såsen
  • ev. smör til stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150-175°C allt efter ugn
  2. Skala lök, morötter och vitlök, rensa och ansa svampen och sockerärtorna.
  3. Skiva morötterna i ca. 0,5 cm skivor, klyfta löken i ca. 8 bitar per halva. Finhacka vitlöken, skiva svampen och dela sockerärtorna på mitten.
  4. Strimla baconet och heta upp en stekpanna. kom i bacon, morot, lök och vitlök och stek tills bacon har blivit brunt och löken har blivit glansig. Lägg upp i gryta eller fat.
  5. Stek på svamp och sockerärtorna försiktigt och lägg sen ihop dom med dom andra grönsakerna i gryta eller fat.
  6. Kom i smör i stekpannan och bryn köttet på hög värme tills det har fått stekyta på alla sidorna och lägg i gryta eller fat med grönsakerna.
  7. Kom vatten, mjölk, buljong och soya på stekpannan och låt det stå och småkoka utan lock i några minutter.
  8. Smaka av med kryddorna och häll den sen i grytan eller fatet, lägg på lock eller grillfolie och sätt in det i mitten av ugnen i ca. 2 timmar eller tills köttet har blivit mört, man får kolla till det när ca. hälften av tiden har gått.
  9. Servera med kokt potatis eller mos.
  10. (Ett tips när man kokar potatisen är att koka dom med ca. 1 msk smör som ger lite smak)

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept