Lax med rotsaksröra i vinsås

Serveras med quinoa, couscous eller ris

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Rotsaker:
  • 1 - 2 morötter
  • 1 - 2 palsternackor
  • 1 liten bit rotselleri
  • 10 cm purjolök
  • Sås:
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl crème fraiche (valfri fetthalt)
  • Fisk:
  • 4 laxfiléer eller laxkotletter eller annan fiskfilé à 125 g
  • Servering:
  • rökt salt eller flingsalt
  • ev. färsk timjan

Gör så här

  1. Skala rotsakerna. Använd sedan en matberedare eller ett rivjärn och riv morötter, palsternackor och rotselleri. Hacka purjolöken fint.
  2. Ta fram en kastrull och häll i lite olja och låt den bli varm. Häll i alla rotsaker och låt fräsa ett par minuter under omrörning.
  3. Smula över buljongtärningen och häll över vinet. Låt koka en liten stund så att vinet kokar in i grönsakerna, ca 5-10 min. Häll på crème fraichen och rör om. Sänk värmen. Låt puttra några minuter. Sänk värmen till lägsta och invänta att laxen blir färdig .
  4. Under tiden du kokar rotsakerna i såsen steker du laxen i olja i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt. Salta lite grann. (Om du tar tjockare filébitar eller kotletter så tar det lite längre tid, ca 10-15 min. Har du glaslock på stekpannan går det lite fortare.)
  5. Vid servering: Strö över rökt salt på fisken. Rökt salt är inte nödvändigt men lite som pricken över i. Garnera gärna med en kvist färsk timjan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@hubbs

Jack Daniels bbq-sås

En mycket god och snabblagad sås som även passar som glaze till grillat. Serveras kall till nöt, fläsk, kyckling eller lax.

@lennali

Jack Daniels glaze

En söt, thaiinspererad glaze som serveras till både grillat kött, lax och kyckling. Den är söt men man serverar en klick Créme Fraiche (bryter…