Lax på planka

Har man ingen planka kan man ta en gratängform, det går lika bra.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g lax i 4 bitar
  • 1 knippa sparris
  • 100 g skalade räkor
  • Sås:
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl kraftig fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Gratängmos:
  • 6-8 potatisar av mjölig sort
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 ägg
  • Ev mjölk
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Garnering:
  • Dill
  • Citron

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den mjuk.
  2. Pressa potatisen och blanda med oljan och äggen, späd ev med lite mjölk (moset ska vara fast).
  3. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Spritsa el klicka ut med hjälp av en sked längs kanterna på en planka (gratängform går också bra).
  5. Skala och förväll sparrisen i lättsaltat vatten i 2 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Lägg ut laxen på plankan med sparrisen vid sidan.
  8. Fördela räkorna över laxen.
  9. Smält smöret till såsen i en tjockbottnad kastrull och rör ner mjölet.
  10. Tillsätt vinet, buljongen och grädden.
  11. Koka upp under omrörning.
  12. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  13. Såsen ska vara ganska tjock.
  14. Häll såsen över fisken och gratinera i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.
  15. Garnera med lite dill och några skivor citron.

Kommentarer

Mycket gott blev en härlig lördagsmiddag. La till lite dill i såsen och en plommontomat. Super!
Jag har aldrig riktigt förstått planka, ska man steka själva plankan eller? Och vilken planka ska man ha? finns det speciella matlagningsplankor eller ska man köpa en planka och såga den i rätt längd själv? Låter gott dock :) tack!
Supergott. Tack
Väldigt gott plus att jag satte dit champinjoner och tomater. Stort plus till dig :-)

Liknande recept