Lax på saltbädd med gräslökssås

Väldigt god och saftig lax. Mjuka och lena smaker Min dotters favorit.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé
  • Grovt salt som täcker botten på långpannan
  • Gräslökssås
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ tsk salt
  • 1-2 kryddmått vitpeppar
  • 1 dl finklippt gräslök (1 paket djupfryst)
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt på ugnen, 125 grader
  2. Ta bort alla ben i laxen, men låt skinnet sitta kvar. Lägg folie i botten på en långpanna. Strö i grovt salt ca 1½ cm tjockt lager, som fisken skall få plats på. Lägg laxfilén ovanpå saltet med skinnet mot saltet. Låt fisken steka i ugn tills termometern visar 52 grader, ca 25 – 30 min
  3. (Om man vill kan ugnen vara 175 grader varm och låta fisken stå inne ca 18-20 min.)
  4. Godare fisk med lägre temperatur
  5. Gräslökssås
  6. Blanda vin och fiskbuljong i en kastrull. Låt det koka upp. Klicka i crème fraiche och koka ihop såsen 10-15 minuter på stark värme. Vispa då och då. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt gräslöken och klicka i smöret. Låt såsen koka upp.
  7. Servera laxen med såsen och pressad potatis och gärna broccoli till. ( Eller grön sparris, beroende på säsong)

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept