Laxsallad med överraskande dressing

En lätt laxsallad med en överraskande dressing med sardeller och parmesanost.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300g lax i bit
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • Svartpeppar från kvarn
  • 1 knippa grön sparris, ca 100-200g
  • 1 gul lök
  • 2 avokador
  • Saft av ½ citron
  • 1 ask körsbärstomater, gärna gula och röda, 250g
  • ½ slanggurka
  • ½ fänkål
  • Rapsolja till stekning
  • ca 8 dl blandad sallad
  • Dressing:
  • 1 äggula
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 2 sardeller
  • 1 liten pressad vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl rapsolja
  • 2 msk finriven parmesan
  • 1 msk citronsaft

Gör så här

  1. Skär laxen i bitar, ca 2x2 cm. Strö på salt och socker och ta några tag med svartpepparkvarnen över.
  2. Skär sparrisen i 3 cm långa bitar och förväll i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
  3. Häll av vattnet och lägg ner sparrisen i kallt vatten.
  4. Skät löken i tunna klyftor. Dela, kärna ur och skär avokadon i klyftor, dra av skalet. Pressa lite citronsaft över.
  5. Halvera tomaterna, skala, kärna ur och skär gurkan i mindre bitar. Hyvla fänkålen tunt med hjälp av en osthyvel.
  6. Stek laxen gyllene runtom i lite olja, blanda med övriga salladsingredienser.
  7. Blanda äggula med senap, mosa ner sardellerna. Pressa ner vitlöken. Tillsätt oliv- och rapsoljan droppvis under omrörning. Rör till sist ner ost och citronsaft.
  8. Ringla dressingen över salladen och servera.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept