Linsgryta med harissa, russin och mandel

God och nyttig nordafrikansk gryta, där knaprig mandel passar fint till de mjuka konsistenserna. Harissa ger sting åt rätten.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 2 zucchini
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk harissa, chilipasta
  • 1 dl skållad sötmandel
  • ½ dl russin
  • 3 dl couscous
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Olivolja
  • Salt
  • Tillbehör:
  • Eventuellt harissa

Gör så här

  1. Skölj linserna i kallt vatten. Ansa och skär zucchinin i stora tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlöks i 2 msk olivolja i en gryta. Tillsätt zucchini och linser och fräs ytterligare ca 2 minuter. Häll över 3 dl vatten och tillsätt harissa och 1 tsk salt. Låt koka under lock ca 10 minuter.
  2. Rosta mandeln i en torr het stekpanna tills den fått fin färg. Blanda mandeln med russinen. Koka upp 6 dl vatten och 1 tsk salt. Tillsätt couscousen och ta kastrullen åt sidan. Låt stå under lock ca 5 minuter. Fluffa upp couscousen med en gaffel.
  3. Servera couscousen med linsgrytan och strö över mandel- och russinblandningen. Servera eventuellt med mer harissa.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept