Lökstinn nötfärslimpa med potatishalvor

En köttfärslimpa för oss lökälskare. Mycket kött och löksmak, och potatisen blev helt ljuvlig, när den sugit i sig av köttspadet. Smöret och ströbrödet ovanpå ger en fin knaprig yta. Serveras med en god gräddsås och smörgåsgurka. Jag har lagt in ”före och efter ugn” bilder.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ dl spad av smörgåsgurka
  • 1 ägg
  • 1 gul lök (150 g)
  • 1 rödlök (150 g)
  • 4 klyftor vitlök
  • ½ msk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 6-8 potatisar
  • Smör
  • Ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda ströbröd och potatismjöl, häll i grädde och gurkspad, och rör om.
  3. Låt svälla i minst 10 minuter medan ni förbereder lökar och potatis.
  4. Finhacka gul och rödlökarna, pressa vitlöksklyftorna.
  5. Skrubba och dela potatisen i halvor med skalen kvar.
  6. Smörj en ugnsform.
  7. Tillsätt ägg, lökar och kryddor i ströbrödsblandningen och rör om.
  8. Lägg i köttfärsen och blanda allt väl.(gärna med degkrokar).
  9. Forma färsen till en limpa i ugnsformen, och lägg potatishalvorna runt med snittytan neråt.
  10. Smält smöret och pensla det på limpan, strö sedan ströbröd över.
  11. Sätt in mitt i ugnen och sänk värmen till 175 grader.
  12. Grädda i 60-70 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept