Medelhavssoppa med vita bönor

Bönorna i soppan ger smalt och nyttigt protein samt fibrer och mättar väl.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 g små vita bönor
  • Vatten
  • Salt
  • Pepparkorn
  • 1 gul lök
  • Soppan:
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4-5 selleristjälkar
  • 2-3 morötter
  • 2-3 skalade tomater
  • Olivolja
  • 1-2 msk hackad färsk rosmarin
  • 1 ½ liter grönsaksbuljong
  • Tillbehör:
  • 2-3 skivor dagsgammalt Italiensk lantbröd
  • 1 finhackad gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • Färskriven parmesanost
  • Olivolja

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt över natten, häll sedan av vattnet.
  2. Lägg dem i lättsaltat vatten med peppar korn och skivad lök.
  3. Koka tills bönorna är knappt mjuka, 30-35 minuter. Sila av kokspadet och skölj bönorna.
  4. Gör i ordning grönsakerna medan bönorna kokar. Skala löken och skär i klyftor, skiva vitlök, selleri och morötter och skär tomaterna i bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull och lägg allt eftersom i de andra grönsakerna.
  5. Krydda med rosmarin. Häll på buljongen och koka upp.
  6. Koka ca 10 minuter.
  7. Häll i bönorna och koka soppan ytterligare ca 20 minuter, tills både bönor och grönsaker är mjuka.
  8. Rosta brödskivorna och skär dem i tärningar.
  9. Skala och finhacka lök och vitlök.
  10. Servera soppan med rostade brödtärningar, hackad lök, vitlök, riven parmesanost och några droppar god olivolja på varje portion

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept