Mustig höstgryta med vin o kantareller

Hade nötkött och tänkte göra kalops, men guben hade en vinflaska och då tänkte jag direkt att jag skulle hitta på något nytt istället. Supergott!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1½ kg nötkött
  • Salt
  • Peppar
  • 3½-4 dl rödvin
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 200 g kantareller
  • Ca 5 dl vatten
  • 6 morötter skurna i mindre stavar
  • 4 enbär
  • 4 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1½-2 tsk rosmarin
  • 3 stora tsk svartvinbärsgelé
  • 2 msk vetemjöl
  • 2½ dl grädde
  • Soja till färgsättning

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar, salta och peppra och stek till fin färg. Lägg ner det i en gryta. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över köttet. Smaksätt med rosmarin. Tillsätt morötterna, skurna i mindre bitar eller stavar, och kantarellerna.
  2. Slå på vinet och tillsätt grönsaksbuljongtärningarna. Vätskan ska täcka köttet, så tillsätt mer om det behövs. Tillsätt enbär och kryddpeppar. Låt puttra tills köttet är mört ca 1 timme.
  3. När 15 minuter av koktiden återstår tillsätter du mjöl utvispat i lite vatten och reder av till en bra konsistens. Sedan tillsätter du gelé och grädde och låter det puttra tills det är klart. Använd soja så att det blir en fin brun färg.
  4. Servera med potatis och grönsaker!

Kommentarer

Vad härligt,hoppas det blev bra!
Tack för receptet. Gott och mustigt en november kväll. Jag använde dock lamm.
Tack!Blev lite likt kalops men inte riktigt.
Jättefint recept, god och mustig gryta!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…