Nils Emils laxpudding med rökt lax

Den här laxpuddingen med rökt lax och skirat dillsmör är skapad av Nils Emil Ahlin. Jag blev bjuden på den hos en vän för några år sen och sen dess har den blivit vårt stående inslag på middagsbordet på Långfredagarna..fråga mig nu inte varför. Men om man, som jag är lite tokig i rökt lax, så är den fantastiskt god!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 gram färskrökt lax i skivor
  • 10 medelstora potatisar, ca 750 gram
  • 1/2 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde)
  • 1/2 tsk Aromat krydda
  • 2 msk smör
  • Dillsmör:
  • 100 gram smör
  • 1 knippa dill, finhackad

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i skivor.
  2. Varva potatis och lax i en smord ungsform med höga kanter. Understa och översta lagret ska vara potatis.
  3. Salta lätt på potatisen.
  4. Vispa samman ägg och gräddmjölk.
  5. Smaksätt med aromat och häll blandningen i formen.
  6. Lägg på några smörklickar.
  7. Grädda i 175 grader i 50-60 minuter.
  8. Smält smöret på svag värme i en kastrull och slå sen över det i en skål. Se till att bottensatsen inte kommer med.
  9. Blanda ner dillen i smöret och servera sen dillsmöret till laxpuddingen.
  10. Så gott!

Kommentarer

Tack! Gott faktiskt. Men lite "slöseri" på fin rökt lax. Jag gjorde det med små ryska bananpotatisar, det blev bra. Skippade smörsåsen, och sprinklade bara dill på, för de som ville ha.

Liknande recept

@sojjan

Grönsaksomelett

Odlar man squash blir det gärna mycket av den varan och då behöver man recept att variera med. Detta är en favorit hemma hos…

@ahlzan

Krämig fiskgratäng

En god fiskgratäng med smak av tomat och parmesan. Jag tog inte så mycket vitlök som det står i receptet men det är ju…

@mrsc

Roast Beef and Yorkshire Pudding

Min svärmor och svärfars traditionella rätt till söndagens lunch. Som vi alltid blev bjudna på…den engelska rostbiffen ska stekas med sin fettkant, den så…