Öländska Kroppkakor

Dessa kroppkakor görs på färskt sidfläsk som får ligga och dra kryddpeppar och lök i kylen över natten.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Fyllning:
  • 1 hg sidfläsk (ej rimmat) skuret i små tärningar
  • ½ gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • ½ tsk salt
  • Potatissmet:
  • 5 medelstora potatisar ca ½ kilo (inte nypotatis)
  • 2 medelstora kokta potatisar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Fyllning:
  2. Skär fläsket i små tärningar och finhacka löken. Krossa kryddpepparn. Blanda ihop fläsk, lök, kryddpeppar och salt i en skål. Ställ in i kylen natten före.
  3. Potatissmet:
  4. Skala och riv den råa potatisen. Lägg det rivna i en handduk och vrid ur vätskan i en skål. Tag vara på stärkelsen som lägger sig i botten på skålen, slå av resten av vätskan. Blanda det rivna med stärkelsen. Riv också den kokta potatisen. Blanda ihop allt med mjöl och salt.
  5. Forma bullar (6-7 cm i diameter) av potatissmeten med en matsked fyllning i mitten. Koka upp kroppkakorna och sjud sakta i ca 1 timme. Servera med lingonsylt eller lite smält smör och grädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr