Oxfilé Africana

Varianter av garnityret Africana ser man ju ofta men jag vill nog påstå att denna rätt, en klassiker i Göteborg på 70-talet, är originalet och var en variant som serverades på "finkrogen"

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 gram oxfile, använd svansen eller huvudet på filén
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Peppar
  • Currysås:
  • ½ finhackad gul lök
  • 1/4 grönt finhackat äpple
  • 1 tsk currypulver (eller pasta)
  • 1 dl kalvbuljong (färdig eller tärning)
  • 1 msk mango chutney
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 klick smör
  • Tillbehör:
  • Mango chutney
  • Banan
  • Jordnötter
  • Mandarinklyftor

Gör så här

  1. Till såsen fräser du löken, äpplet och curryn.
  2. Både äpplet och löken skall smälta samman
  3. (om man vill fuska lite så kan man pudra med lite mjöl för att få såsen lite tjockare och slippa koka ned den så mycket). Slå i buljong, chutney och grädde och koka ihop till lagom tjocklek. Slå såsen i en mixer och tillsätt smörklicken, mixa till den blir slät.
  4. Stek oxfilébitarna snabbt i en het panna.
  5. Lägg upp oxfilébitarna på ett serveringsfat.
  6. Häll currysåsen över, pudra lite med currypulver ovanpå.
  7. Tillbehören kan du antingen lägga i små snygga högar direkt på severingsfatet om detta är stort nog, annars serveras de i skålar bredvid och tillsammans med kokt ris.
  8. Tips
  9. när du smaksätter stekt kött - använd svartpeppar från kvarnen och vanligt salt är ofta bättre än gourmetsalt om detta är grovt.

Kommentarer

Bonngött. Tack ska du ha.

Liknande recept