Oxfilé med balsamicosås och ugnsrostad potatis

Ett tips till att servera på nyår. 532 kalorier per portion

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Potatis:
  • 1 kg små fina potatisar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 2 askar körsbärstomater, á 250g
  • 1 kruka basilika
  • 100 g parmesanost
  • Kött:
  • 1 kg oxfilé eller utskuren biff
  • 2 msk smör
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk konc oxfond med rödvin eller konc kalvfond
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Ta fram köttet någon timme före tillagning.
  2. Potatis:
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Skölj och torka av potatisen. Lägg den i en ugnssäker form och blanda med olja och flingsalt.
  5. Rosta potatisen i ugnen 20 minuter.
  6. Tillsätt tomaterna till potatisen och rosta i ugnen ytterligare 15 minuter.
  7. Plocka och riv basilikabladen, hyvla parmesanosten och blanda dem med potatisen.
  8. Kött:
  9. Torka av köttet, skär det i kuber om 3 cm. Stek köttet, helst i omgångar i smöret i en stekpanna på hög värme 3 minuter.
  10. Salta och peppra. Strö över vetemjölet, blanda och ställ åt sidan.
  11. Tillsätt balsamvinäger och socker till pannan, koka upp. Tillsätt vatten, vin, fond och salt. Koka ihop såsen ca 3 minuter.
  12. Vid servering:
  13. Hetta upp såsen, lägg i köttet, vänd runt och värm snabbt.
  14. Servera genast med potatisen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept