Potatisgratäng à la Nettan

En krämig potatisgratäng, som kokas färdig på spisen. Den går att förbereda dagen innan för att värmas utan att behöv tillsätta extra vätska. Västerbottenosten och vitlöken sätter extra krydda på potatisgratängen. Med detta tillagningssätt får du en krämig och saftig potatisgratäng

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 kg potatis, King Edward
  • 1 stor gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 6 dl grädde
  • 6-8 dl mjölk
  • 5-6 tsk salt, Seltin
  • Ca 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 4-5 dl riven västerbottenost

Gör så här

  1. Ugn 225°
  2. Skala och skiva potatisen (för hand). Skala och hacka den gula löken.
  3. Bryn löken lätt i en stekpanna.
  4. Lägg potatisen, löken, pressad vitlök, grädden, mjölken, salt, svartpeppar i en stor gryta.
  5. Koka gratängen färdig på spisen. Känn efter att potatisen är mjuk. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Späd ev med mer mjölk och grädde.
  6. Riv västerbottenosten grovt.
  7. Lägg över gratängen i en stor ugnsform eller långpanna.
  8. Strö över västerbottenosten.
  9. Sätt in i ugnen för att få färg och känn efter att potatisen är tillräckligt mjuk.
  10. Lycka till! Njut

Kommentarer

Lite mycket svartpeppar!!!!! :( 1 tsk tror jag räcker, men annars var den god :)

Liknande recept