Potatispaj med västerbottensost

Kan med fördel göras en dag innan den ska ätas, och du smaksätter med de örtkryddor du tycker bäst om

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g färskpotatis
  • 2 dl riven västerbottensost
  • 1 dl hackade färska örter, förslag: dill, basilika, gräslök
  • Pajdeg:
  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 msk iskallt vatten
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Pajbotten: arbeta ihop degen till pajbotten och tryck ut den i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga botten och ställ den kallt i ca 30 minuter.
  2. Koka potatisen i lättsaltat vatten och låt den svalna.
  3. Sätt ugnen på 200 º och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter. Sänk värmen till 175º.
  4. Blanda potatis skuren i bitar, ost och örter och fördela det i pajskalet. Vispa äggstanningen och häll den över. Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter så pajen får en fin färg. Låt svalna innan servering.

Kommentarer

Mkt god. Kommer att ta i lite mer salt o peppar nästa gång.

Liknande recept

@ullac

Mors kålpudding

En enkel och god kålpudding som min mamma lagade och som jag har lagat under många år. Bjöd Jenny och småtjejerna på denna idag…

@cayene

Potatisknyten med getost

En läcker potatisrätt att servera till ett gott kött. Vi åt dem med helstekt renfilé, gräddstekta gula kantareller, rödvinsås och en Irish Coffee-sås.