Potatissoppa med röda linser

Soppa är bra vardagsmat och går fort att laga. Rostade linser ger extra crunch och gratinerade brieostmackor ger rätten det lilla extra.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 225 g rotselleri
  • 600 g mjölig potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 12 dl vatten
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1-2 krm chiliflakes
  • 1 dl röda linser, ca 100 g (koktid 5 minuter)
  • Tillbehör:
  • 150 g bröd
  • 150 g brieost
  • Timjan
  • ½ dl röda linser
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Olivolja

Gör så här

  1. Skala och skär rotselleri och potatis i tärningar. Sala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt i en kastrull. Tillsätt 12 dl vatten, buljongtärningar, timjan och chiliflakes. Koka upp, låt sjuda under lock tills rotfrukterna känns mjuka. Mixa med en mixerstav, lite slarvigt så att det finns bitar kvar i soppan. Blanda ner linserna. Låt soppan sjuda ytterligare i 5 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skär brödet i skivor och lägg på en plåt. Ringla 1 msk olja på brödet och lägg på tunna skivor brieost. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 minuter. Strö på timjan vid servering.
  4. Rosta ca ½ dl röda linser i en torr stekpanna på medelvärme ca 3 minuter. Häll på ½ tsk olja. Låt linserna steka på låg värme ca 3 minuter. Strö på ½ krm salt. Låt svalna.
  5. Servera soppan varm med varma gratinerade brieostmackor och strö lite rostade linser över varje portion.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept