Quiche med sparris

Redan de gamla egyptierna njöt av sparris. Till Europa kom sparrisen under mitten av 1500-talet och ansågs redan då vara en delikatess, liksom denna goda paj är!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 2-3 msk vatten
  • Fyllning:
  • 1 pkt djupfryst grön sparris, 200 g
  • 1 burk vit sparris, 330 g
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk hackad, färsk dragon eller 1 tsk torkad
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

Gör så här

  1. Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman mjöl och matfett, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop ingredienserna till en deg.
  2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Tryck eventuellt fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så att den inte glider ner under gräddningen.
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter. Ta ut det och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
  4. Gör fyllningen: Koka den gröna sparrisen i lättsaltat vatten i en kastrull enligt förpackningens anvisningar.
  5. Låt både den gröna och den vita sparrisen rinna av väl, annars blöter den ner pajskalet och gör det mjukt. Vispa samman ägg, gräddfil, salt, cayennepeppar och dragon.
  6. Lägg sparrisen växelvis i ett vackert mönster i pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten. Grädda pajen mitt i ugnen cirka 30 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…