Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök

Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri Buffé nr 11 2008, sid 15

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g rådjurskött, t ex filè, rostbiff, innanlår (alt oxfilè)
  • 1 stor purjolök (ca 300 g)
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 50 g kallt smör
  • 100 g rotselleri
  • Raps- eller frityrolja
  • Smör
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Ansa purjon, halvera och skär den i 1/2 cm stora bitar. Fräs den i 1 msk smör. Häll grädden över purjon och koka ihop 2–3 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.
  2. Smält sockret i en kastrull så att det blir mörkbrunt, häll på vin och vinäger. Koka ihop tills en tredjedel återstår. Skär smöret i tärningar och vispa ner några i taget. Såsen får inte koka, då skär den sig.
  3. Skala och skär sellerin i mycket tunna strimlor. Hetta upp oljan i en kastrull och fritera sellerin tills den har fått fin färg. Det går snabbt på slutet så var vaksam. Lyft upp den och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Skär köttet i 8 skivor/medaljonger. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Grilla köttet i grillpanna, stekpanna eller utegrill, 3–4 minuter på varje sida.
  5. Värm purjolöken och såsen försiktigt. Servera med den friterade sellerin till rådjursmedaljongerna.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…